Als het gedoe rond winkelketens Blokker en V&D ons iets duidelijk maakt, is het wel dat geen enkele sector zich nog langer immuun kan wanen voor de schokgolven die de interneteconomie teweeg brengt.

Wie had ooit gedacht dat na het omvallen van giganten als Kodak – nota bene de uitvinder van de digitale fotografie – en de worstelende bladensector ook de taximarkt, het hotelwezen en de reisbranche aan de beurt zouden komen? De virtuele economie is al lang een reële economie geworden met reële, tastbare gevolgen in de Nederlandse winkelstraten.

Als je door een willekeurig winkelstraat loopt zie je met eigen ogen dat de virtuele economie al lang reële gevolgen heeft.

In de directiekamers van veel winkelketens is de afgelopen tijd wat afgepraat over het verleiden van de moderne internetconsument. Winkelen moet weer, of nog meer een ervaring, een experience worden. Waarom zou een consument anders zijn comfortabele huis verlaten om een echte winkel te bezoeken? De consument wil iets bijzonders meemaken, is de gedachte.

Zo bezien leek het een verrassende keus dat iMMovator op een winterse februari middag in de Amsterdam Arena, het thuishonk van voetbalclub Ajax een Crossmedia Café organiseerde over media innovaties rond live events als dansfeesten, sportwedstrijden en andere grote publieksmanifestaties. Wat zijn live event immers anders dan een grote user experience?
Het aanbod van festivals is de laatste jaren zozeer gegroeid, zeg maar gerust geëxplodeerd, dat een start-up als Foove zelfs een platform aan het ontwikkelen is dat ons consumenten op een slimme manier wil loodsen door het enorme aanbod op dit gebied.

Conclusie na een zeer interessante line-up in de Amsterdam Arena (o.a. Peter Rovers van PSV): wie denkt dat organisatoren van grote dancefestivals of voetbalclubs op hun lauweren rusten, heeft het bij het verkeerde eind. Ze zijn voortdurend aan het zoeken naar manieren om nog beter in te spelen op de wensen van het publiek.

Op de website van iMMovator kun je alle presentaties van dit Crossmedia Café in woord, beeld en geluid terugvinden. Foto: Ebelien (Flickr).